Het plaatsen van kronen, bruggen en facings om verkleurde of afgebroken tanden te vervangen is een immens populaire tandartsbehandeling. Tegenwoordig gebruiken bepaalde tandartsen CEREC technologie om het uitvoeren van die behandelingen te vereenvoudigen, voor zowel de patiënt als de tandarts zelf. Het is echter een term die veel mensen vrijwel niets zegt. In dit blog gaan we wat dieper in op de behandeling en wat het inhoudt.

3D modellen creëren

CEREC staat voor ‘Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics’ en betekent vooral dat er gebruik wordt gemaakt van 3D modellen gegenereerd met CAD/CAM software. Dit zijn dan modellen van het gebit van de patiënt. Doordat er door middel van software een zeer precies model gemaakt kan worden van het gebit, is het niet meer nodig om te ‘happen’ om een gipsafdruk te maken. Maar dat is nog maar het begin. Door het model in de computer in te laden kan de tandarts samen met jou precies bepalen hoe de kronen of bruggen eruit komen te zien, van de gewenste kleur tot de vorm. Zo kun je ook meteen het verwachte resultaat bewonderen.

Het creëren van de tandvervanging

Naast dat je geen gipsafdruk hoeft te laten maken en je meteen het beoogde resultaat kunt zien is het voornaamste voordeel dat de behandeling in één sessie volledig geregeld wordt. Bij andere behandelmethodes moet de tandarts eerst het model laten maken door een tandheelkundig laboratorium. Bij een volgende behandeling gaan ze de kronen, bruggen of facings pas plaatsen. Tandartsen met CEREC in huis, zoals Dental Factory in Amsterdam, laden het gegenereerde model in in een freesapparaat. Zodoende wordt de tandvervanging in 15 minuten gemaakt, waarna de tandarts ze over de geprepareerde tanden plaatst. Dit gebeurt allemaal in dezelfde behandeling.

Kosten en vergoeding

De kosten van een CEREC behandeling zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal tanden of kiezen wat vervangen moet worden. Verder zijn de tarieven voor het plaatsen van alle tandvervangingen vastgesteld door de NZa. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt (een deel van ) de behandeling vergoed.