Een slechte adem kan op verschillende manieren ontstaan. Bepaalde gewoontes, slechte mondhygiëne, oprispingen en bepaalde aandoeningen kunnen verschillende soorten geuren veroorzaken. Veel mensen schamen zich hiervoor, er is echter wat aan te doen.

Snurken of met open mond slapen

Als je snurkt of met je open mond slaapt, dan kan je mond droog worden en dat maakt het een nog beter thuis voor de bacteriën die ‘s ochtends adem veroorzaken. Dit kan een vieze rottende geur veroorzaken. Als je op je rug slaapt, is de kans groter dat je gaat snurken, en het kan helpen om op je zij te slapen.

Ook kunnen voedselresten tussen je tanden zorgen dat er bacteriën gaan groeien – een goede borstel en ragers kunnen helpen om de plak en bacteriën zoveel mogelijk te verwijderen. Een tandarts kan samen met een prothesetechnicus ook een snurkbeugel voor je maken. Op deze manier zul je (of zal je partner) ook minder last hebben van het snurken.

Tandvleesontstekingen

Indien de ademhaling een metalen geur heeft, kan het zijn dat er bacteriën groeien onder je tandvleeslijn. Dit kan leiden tot ontsteking en zelfs infectie. Tandartsen noemen dit ook wel parodontitis. Wanneer je niet regelmatig poetst en flost heb je een grotere kans op tandvleesaandoeningen. Daarnaast kunnen deze ook ontstaan door roken of erfelijke factoren.

Zuur oprispingen

Wanneer je last hebt van zure oprispingen, dan stroomt het maagzuur tijdelijk de verkeerde kant op; terug in de buis die je keel met je maag (uw slokdarm) verbindt. Het kan je adem een zure geur geven en stukjes voedsel of vloeistof in je mond brengen. Het zuur kan ook je keel en mond beschadigen, en dat kan een voedingsbodem zijn voor meer stinkende bacteriën.

Amandelstenen

Voedingsresten kunnen achterin de keel of mondholte blijven plakken. Door het afweersysteem van je mond worden eventuele ziektekiemen bestreden. Hierdoor ontstaat een calciumlaagje om deze voedselresten, wat een amandelsteen vormt. Op deze amandelstenen kunnen soms ook bacteriën groeien. Dit kan een sterke vieze adem veroorzaken. Soms kun je de amandelstenen eenvoudig met je tandenborstel of met een wattenstaafje verwijderen.

Slechte adem verhelpen

Je kunt een slechte adem vaak voorkomen met een goede mondhygiëne en door genoeg te drinken. Poets twee keer per dag je tanden, gebruik rages voor de kieren en spoel je mond met mondwater. Heb je toch vaak last van amandelstenen of een stinkende adem? Praat er dan over met je tandarts of mondhygiënist.