Zorg compas

Toekomst van de tandartsbehandelingen

Toekomst van de tandartsbehandelingen

Geplaatst op

De tandarts heeft in de toekomst waarschijnlijk veel meer behandelmogelijkheden. Er zijn op dit gebied veel ontwikkelingen gaande. We hebben enkele onderzoeken en technologieën voor je uitgelicht.

3D-scannen van de mond

Er worden nu al vaak mondscanners gebruikt voor het inmeten van kronen. Dit soort apparaten zijn dan ook volop in ontwikkeling, in de toekomst moet het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om door weefsel van de mond heen te kijken.

Kunstmatige intelligentie

Met een 3D-scan van de mond kan al veel data verzameld worden over de status van je gebit. Door de koppeling te maken met kunstmatige intelligentie kan een computersysteem je mond controleren op afwijkingen deze data omzetten in informatie voor de tandarts.

Deze direct terugkoppeling zorgt ervoor dat de tandarts direct aan de slag kan met de behandelingen die nodig zijn en veel minder tijd kwijt is aan periodieke controles en het verwerken van dossiers.

De periodieke controle en andere behandelingen kunnen hierdoor goedkoper worden, waardoor goede mondzorg breder beschikbaar wordt.

3D-printen van protheses, opbouwen en zelfs kaakdelen

Het klinkt misschien kinderlijk eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Bij het 3D-printen van beugels, protheses, en tand- of kaakdelen komt veel technologie kijken. Voor het maken van sterke facings en kronen heb je bijvoorbeeld een heel specifiek composiet nodig. Deze composieten moeten een goed door een printer aangebracht kunnen worden en ook bij het uitharden sterk genoeg zijn. Hiervoor moet de 3D-printer vervolgens ook op een haardikte nauwkeurig kunnen printen.

De ontwikkelingen van deze apparaten zorgt ervoor dat er op termijn minder intensief werk met de hand vereist is en er meer mondproblemen op te lossen zijn. De specialistische mondzorg kan hierdoor aanzienlijk goedkoper en sneller worden.

Nog betere mondzorg

Al met al dragen deze ontwikkelingen op termijn bij aan een betere, goedkopere en snellere behandelmethodes. Problemen worden sneller en eenvoudiger opgespoord en de tandarts kan zich bezighouden met zijn specialiteit.

Gerelateerde berichten

Wat is CEREC technologie bij tandartsen nu precies?

Het plaatsen van kronen, bruggen en facings om verkleurde of afgebroken tanden te vervangen is een immens populaire tandartsbehandeling. Tegenwoordig...

Lees meer

5 oorzaken voor een sterke slechte adem

Een slechte adem kan op verschillende manieren ontstaan. Bepaalde gewoontes, slechte mondhygiëne, oprispingen en bepaalde aandoeningen kunnen...

Lees meer

Wanneer verwijst de tandarts je door naar een mondhygiënist?

Het komt regelmatig voor dat tandartsen patiënten doorverwijzen naar de mondhygiënist. Tijdens de periodieke controle ziet de tandarts symptomen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden