Zorg compas

Wat zijn tandbruggen en hoe werken ze?

Wat zijn tandbruggen en hoe werken ze?

Geplaatst op

Als je onlangs je tand bent kwijtgeraakt, als gevolg van een verwonding, medische probleem of  een andere oorzaak, dan vraag je zich misschien af wat je mogelijkheden zijn om je glimlach te herstellen. Een ontbrekende tand kan een lelijke kloof creëren, maar het is vaak meer dan een cosmetisch probleem. Je kunt ook pijn ervaren bij het kauwen en ongemak in je kaak voelen.

Een van de meest voorkomende oplossingen voor dit probleem is het plaatsen van een tandbrug in je mond. Als je deze procedure nog niet eerder hebt doorlopen, is het handig om het proces te begrijpen en te weten wat je kunt verwachten.

Wat is een tandbrug?

Een tandbrug is een oplossing wanneer je een tand bent kwijtgeraakt of wanneer je een tussenruimte hebt waardoor je andere tanden losraken. Deze vervangende tand vult de ruimte op waar iets ontbreekt, waardoor een natuurlijke uitstraling ontstaat en de tand wordt hersteld.

Er zijn vier belangrijke soorten bruggen, en je tandarts zal bepalen welke de juiste optie is voor je situatie. Een traditionele brug is het meest voorkomende type, die een of meer kunsttanden omvat die op hun plaats worden gehouden met kronen. Deze kronen zijn gecementeerd aan de ontbrekende tanden rondom de tand.

Een ander type is een brug die wordt ondersteund door een implantaat en die vaak wordt gebruikt als er meer dan één tand ontbreekt. Deze bruggen worden op hun plaats gehouden door implantaten, die aan je kaakbot worden bevestigd voor maximale stabiliteit. De meeste tandartsen plaatsen één implantaat per ontbrekende tand.

Tangbrug plaatsen

Het plaatsen van een tandbrug is geen chirurgische ingreep, zodat je gedurende de hele behandeling wakker blijft. Als je echter zenuwachtig of onzeker bent over de gedachte om er doorheen te gaan, kan je tandarts je een milde verdoving geven om je te helpen ontspannen en zich comfortabeler te voelen. Je tandarts verdooft het gebied van je mond ook met plaatselijke verdoving door medicijnen rechtstreeks in je tandvlees te injecteren.

De eerste stap bij het plaatsen van een tandbrug is het afdrukken en opmeten van je mond. Dit zorgt ervoor dat je op maat gemaakte brug goed past en comfortabel aanvoelt. Je zult waarschijnlijk op een zacht stuk schuim moeten bijten om de afdruk te creëren. Indien nodig kan je tandarts tijdelijke kronen plaatsen als je tanden in gevaar zijn. Dit biedt bescherming tijdens het wachten op de brug. Tijdens je ingreep worden tijdelijke kronen verwijderd en brengt de tandarts het cement aan dat de brug op zijn plaats houdt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden