Zorg compas

Wat moet je weten over de inhoud van een wilsverklaring?

Wat moet je weten over de inhoud van een wilsverklaring?

Geplaatst op

We zijn ons vandaag de dag steeds beter bewust van onze toekomst en daarmee ook van het feit dat we zelf ons leven in de hand willen kunnen houden. In de praktijk is dat echter vaker eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is mede omwille van deze reden dat er een document in het leven werd geroepen dat luistert naar de naam ‘wilsverklaring’. Voor een dergelijk document geldt dat ze het mogelijk maakt om bepaalde specifieke wensen kenbaar te maken die ook zullen worden gerespecteerd door de medische wereld. Ben jij ook benieuwd naar wat een dergelijke verklaring nu in de praktijk exact inhoudt? Dan dien je vooral verder te blijven lezen.

Een wilsverklaring komt voor in verschillende vormen

In eerste instantie kan het vermoeden bestaan dat een wilsverklaring altijd een document is welke over min of meer dezelfde inhoud beschikt. In de praktijk kunnen we echter stellen dat ervoor wat dit document betreft een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende opties. Concreet betekent dit dan ook dat er sprake is van onder meer de onderstaande mogelijkheden:

  • Een behandelverbod;
  • Een verklaring niet-reanimeren;
  • Schriftelijk euthanasieverzoek;
  • De aanwijzing van iemand die namens jou spreekt;
  • Een medisch-wetenschappelijk onderzoek;

Het spreekt voor zich dat het perfect mogelijk is om een combinatie van meerdere wilsverklaringen te ondertekenen. Van belang is in ieder geval altijd om hier op voorhand grondig over na te denken. Is het voor jou ook niet helemaal duidelijk wat nu precies de inhoud moet zijn van een dergelijke verklaring? Dan is het altijd belangrijk om hier eerst nog even meer informatie over op te zoeken.

Waar rekening mee houden bij een wilsverklaring opstellen?

Wat de inhoud van een wilsverklaring betreft zijn er sowieso een aantal zeer belangrijke aandachtspunten waar je aandacht aan zal willen en eigenlijk zelfs zal moeten besteden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat je kiest voor een duidelijke inhoud. Er mag geen twijfel bestaan over de wens van de persoon die het document heeft opgesteld. Bestaat deze twijfel toch? Dan kan dat er in de praktijk voor zorgen dat bijvoorbeeld de behandelende arts gaat twijfelen over de acties die hij moet ondernemen. Dit met alle gevolgen van dien.

Eveneens van belang is om er geen twijfel over te laten bestaan welke persoon de verklaring heeft opgesteld. Omwille van deze reden dien je altijd duidelijk je naam en voornaam in het document op te nemen. Bovendien is het ook altijd van belang om aan het einde van het document de datum te vermelden waarop ze werd opgesteld. Vergeet ook zeker niet om je handtekening te zetten. Enkel en alleen op die manier kan je namelijk je definitief akkoord kenbaar maken.

Hulp nodig bij het opstellen van een wilsverklaring?

Het opstellen van een wilsverklaring is in de praktijk niet alleen emotioneel, maar bovendien ook vrij complex. Je zou er uiteraard voor kunnen kiezen om één van de verschillende voorbeelden te raadplegen die op het internet zijn terug te vinden, maar toch kan het wenselijk zijn om deze op te laten stellen door een jurist van Rocket Lawyer. Enkel en alleen op die manier zal je immers in de praktijk met absolute zekerheid niet tegen vervelende verrassingen aanlopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden