Zorg compas

Vanaf welke leeftijd is logopedie geschikt?

Vanaf welke leeftijd is logopedie geschikt?

Geplaatst op

De ontwikkeling van elk kind loopt anders. De ene baby brabbelt er al vroeg op los, de andere spreekt relatief laat zijn of haar eerste woordjes. Wanneer weet je dat het tijd is om naar de logopedist te gaan?

 

Ontwikkeling van een baby of kind

Elk kind of baby is anders. Toch kunnen er rond de ontwikkeling van taal en spraak enkele globale richtlijnen worden gegeven. Bij een normale ontwikkeling kun je het volgende verwachten:

  • Jonger dan 1 jaar – Op deze leeftijd communiceren baby’s voornamelijk door het maken van geluiden.
  • 12 tot 15 maanden – Rond deze levensfase beginnen baby’s woorden uit hun omgeving na te doen. Ze spreken nu vaak de eerste, simpele woorden. Dit zijn altijd korte woorden, waarvan zowel papa als mama vaak een voorkeur heeft welke als eerste wordt gezegd.
  • 18 maanden tot 2 jaar – Peuters beginnen op deze leeftijd echt te praten, hun vocabulaire breidt snel uit. In deze periode leggen ze ook de eerste verbanden, bijvoorbeeld door bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken.
  • 2 tot 3 jaar – De jonge kinderen beginnen nu echt te praten. Het kind gaat meer woorden gebruiken en de zinnen worden langer.

Als een peuter tussen de twee en drie jaar duidelijk achterblijft met het formuleren van woorden en zinnen, kan het zinvol zijn om naar een logopedist te gaan. Achterstand met alleen de spraak hoeft echter niet per se een probleem te zijn.

 

Een achterstand in spraakontwikkeling

Het probleem kan serieuzer zijn als het probleem van spreken samengaat met ander afwijkend gedrag. Als je peuter weinig sociale interactie laat zien, kan dit een indicatie zijn van een probleem in de ontwikkeling. Daarbij kun je denken aan het mijden van oogcontact of niet lachen, niet reageren bij interactie of als het lijkt dat de kleine moeite met praten heeft.

 

Als je je zorgen maakt om de ontwikkeling van je kind kun je geheel vrijblijvend kennismaken met een logopedist van de Praatmaat Groep in jouw buurt. Je kunt er onder andere terecht voor logopedie in Deventer, Amsterdam, Utrecht, Almere en Groningen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden