Zorg compas

Oppoetsen van de tandheelkundige zorg voor diabetici

Oppoetsen van de tandheelkundige zorg voor diabetici

Geplaatst op

Je hebt ongetwijfeld dit advies gehoord om je mond je hele leven gezond te houden: Poets je tanden, flos je tanden en ga naar de tandarts voor een regelmatige controle. Dit zijn dingen die we allemaal zouden moeten doen. Maar het is nog belangrijker voor mensen met diabetes, want er staat veel meer op het spel.

Waarom?

Als je diabetes hebt, loop je een groter risico op tandproblemen, waaronder tandvleesproblemen. En als je je bloedsuikerspiegel niet onder controle houdt, heb je meer kans op infecties in de mond. En infecties van de mond maken het waarschijnlijker dat de bloedsuikers slecht onder controle zijn.

Diabetes kan ook leiden tot een droge mond, veroorzaakt door minder speeksel, waardoor je meer kans hebt op gaatjes. En een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt de kans op spruw, een vaak pijnlijke schimmelinfectie die witte of rode plekken in de mond veroorzaakt.

Wat zijn enkele waarschuwingssignalen dat je onmiddellijk naar de tandarts moet gaan? Pijn in de tanden, bloedingen bij het poetsen, tandvlees dat van je tanden wegtrekt of gebitsprothesen die slecht beginnen te passen. En natuurlijk een infectie — pijnlijk, rood, gezwollen, gevoelig tandvlees of etter. Zelfs een aanhoudend slechte adem kan een teken zijn van slechte mondhygiëne die moet worden verzorgd.

Sommige mensen hebben misschien geen waarschuwingstekenen voor tandvleesproblemen, dus ga twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle.

Hier zijn vragen die je kunt stellen bij je volgende afspraak

  • Wat is het effect van diabetes op mijn tanden en tandvlees?
  • Op wat voor soort mondklachten moet ik letten?
  • Wat kan ik doen om een droge mond te voorkomen?
  • Kunnen medicijnen een droge mond veroorzaken?
  • Hoe vaak moet ik mijn tanden laten controleren?

Zorg voor goede gewoontes om je mond gezond te houden. Poets twee keer per dag met een fluoridetandpasta, flos dagelijks en verwijder en reinig het kunstgebit als je er een draagt. Als je rookt, stop dan. Roken verhoogt het risico op tandvleesproblemen en maakt het moeilijker te behandelen. Vraag aan je tandarts of dokter of je mondwater moet gebruiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden