Zorg compas

Is het ziekteverloop bij Parkinson te vertragen?

Is het ziekteverloop bij Parkinson te vertragen?

Geplaatst op

De ziekte van Parkinson is een ziekte die langzamerhand ernstiger wordt in zijn symptomen. Daarom vragen veel mensen ook zich af of en hoe ze het proces kunnen vertragen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat men inderdaad de ziekteverloop kan vertragen door middel van het geneesmiddel ‘rasagiline’. Lees hieronder meer over het ziekteverloop bij de ziekte van Parkinson.

Een medische uitdaging

Bij de ziekte van Parkinson is het zo dat de dopaminerge neuronen aan het afsterven zijn. De grote medische uitdaging is dus om dit tegen te gaan. Als de eerste symptomen verschijnen, is het echter zo dat de ziekte zich al vijf á tien jaar aan het evolueren is bij de patiënt. De reserve die je hersenen hebben aan dopamine is dan al erg laag. Het doel is dan ook bij neuroprotectie om de resterende neuronen te behouden. Er is echter nog geen overtuigende stof gevonden die goed aanslaat bij parkinsonpatiënten. 

“ziekteverloop Parkinson

Veel behandelingen voor symptomen

Veel behandelingen bij parkinsonpatiënten die nu beschikbaar zijn, werken in op de symptomen. Denk hierbij aan levodopa en dopamine agonisten, die alleen op de symptomen inspelen. Ze kunnen dan de dagelijks levenskwaliteit verbeteren van de patiënt maar het tegengaan zal het niet. Meer weten over de mogelijke behandelingen? Ga naar VerderMetParkinson.nl.

Een echte primeur op het gebied van Parkinson

Door rasagiline zal de ziekteverloop echter wel kunnen worden vertraagd. Het is een MAO-B-remmer die wel zou aanslaan bij Parkinson. Natuurlijk hebben wetenschapper gelijk een experiment uitgevoerd waarbij ze 1.176 parkinsonpatiënten in het vroegtijdige stadium hebben gevraagd om rasagiline te nemen. Dit moesten zij gedurende 9 maanden doen. in 2009 verschenen de resultaten van het onderzoek en het bleek dat een dagelijkse inname van 1 mg rasagiline inwerkt op het ziekteverloop. Klinisch gesproken zijn de artsen van oordeel dat de ziekte zich minder snel evolueerde. Er bestaat dan nog wel geen behandeling om de ziekte te stoppen, deze resultaten bieden echter wel hoop!

Gerelateerde berichten

Rugpijn verlichten met houding correctoren

Heb je last van chronische rugpijn? Zo ja, dan ben je niet de enige. Naar schatting 80% van de volwassenen krijgt in zijn leven te maken met een of...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden