Zorg compas

Hoe intramurale geestelijke gezondheidsbehandeling werkt

Hoe intramurale geestelijke gezondheidsbehandeling werkt

Geplaatst op

Heb je ooit iets willen weten over intramurale geestelijke gezondheidszorg, maar durfde je het niet te vragen? Misschien heb je het je voor jezelf, of voor een vriend(in) afgevraagd of ben je benieuwd hoe het aansluit bij therapie in de GGZ.

Misschien wil je gewoon weten wat je moet doen in het geval van een psychische noodsituatie.

Intramurale geestelijke gezondheidszorg is een essentieel, levensreddend niveau van zorg dat meer mensen zouden moeten kennen en gebruiken, maar dat nog steeds alom wordt gevreesd, gestigmatiseerd en verkeerd wordt begrepen.

Zorginstelling

Naar een zorginstelling gaan voor een behandeling voor geestelijke gezondheidszorg is gewoon wat je doet om het juiste niveau van zorg te krijgen als je je in een crisis bevindt. Het is niet veel anders dan naar het ziekenhuis gaan voor een kortdurende acute behandeling van een medische crisis of aandoening.

Niet iedereen die therapie nodig heeft of wil, zal ooit een klinische behandeling nodig hebben, maar sommigen zullen dat wel doen en dat is oké. Het is een service die er is voor je is wanneer je het nodig hebt en alleen zo lang als je er moet zijn.

Het doel van klinische behandeling is om je stabiel genoeg te maken om jouw behandeling in de gemeenschap voort te zetten. Het is niets meer en niets minder dan dat: een korte stop om de hulp te krijgen die je nodig hebt om door een crisis heen te komen. Maar dit simpele feit betekent dat het je leven kan redden.

Ambulante begeleiding

Het kan zijn dat je ambulante begeleiding nodig hebt, als je bijvoorbeeld weg dreigt te vallen vanwege het gebrek aan contact en omdat je de aansluiting op de maatschappij mist. Er wordt dan door middel van hulp en therapie een beroep gedaan op je zelfreddend vermogen, waardoor je weer gelukkiger in het leven komt te staan.

Dan zal groepstherapie en dagbesteding jou zeer waarschijnlijk verder kunnen helpen.

Stemmingsstoornissen

Het is ook mogelijk is dat je een voorbijgaande psychose (waaronder wanen, hallucinaties of gestoord denken) hebt, die kan worden veroorzaakt door iets dat in jouw mentale toestand verandert.

Stemmingsstoornissen veroorzaken soms psychotische episodes, maar ze zullen je eerder in het zorgcentrum brengen vanwege een ernstige depressieve episode. Wat depressie verraderlijk maakt, is hoe het ongemerkt ernstig kan worden. Maar al te vaak lijden mensen in stilte met een verslechterende depressie totdat het een crisispunt bereikt.

Depressie

Wat begint als een milde depressie kan zich in de loop van de tijd uitbreiden en langzaam je vermogen om vreugde of hoop te voelen wegzuigen. Je zou je steeds verder kunnen terugtrekken uit het leven tot je het amper haalt. En hoewel je misschien leert hoe je op deze manier moet functioneren, kun je soms op een punt komen dat je het gewoon niet meer kunt. En dat kan het punt zijn wanneer je intramurale zorg nodig hebt.

Net als medische zorg is geestelijke gezondheidszorg ontworpen om je erdoorheen te loodsen, niet een sorteersysteem dat zorg toewijst op basis van wat voor soort persoon jij bent. Iedereen kan een ernstige episode van geestelijke gezondheid ervaren, ongeacht zijn of haar geschiedenis of huidige omstandigheden. En intramurale zorg is gewoon wat je nodig heeft wanneer jouw psychische symptomen te ernstig worden om veilig alleen te behandelen.

Gerelateerde berichten

Wat is een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een handig apparaatje waarmee je thuis eenvoudig je bloeddruk kunt meten. Het is een hulpmiddel om in de gaten te houden of je...

Lees meer

Dit is het belang van goede schoenproducten en veters

Het belang van goede schoenproducten en veters is vaak een ondergewaardeerd aspect van schoeisel, maar het kan een wereld van verschil maken voor...

Lees meer

Dit is het verschil tussen barefoot schoenen en teensokken

Het verschil tussen barefoot schoenen en teensokken is voor velen een belangrijk onderwerp, vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in gezonde...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden