Zorg compas

Hoe aambeien voorkomen? Lees onze tips

Hoe aambeien voorkomen? Lees onze tips

Geplaatst op

Bij aambeien is voorkomen beter dan genezen, daarom is het raadzaam om maatregelen te nemen die bijdragen aan een normale, dagelijkse stoelgang. Maar voordat we je een aantal tips geven hoe je aambeien kunt voorkomen, leggen we eerst uit wat aambeien zijn en hoe ze behandeld worden: bekijk onderstaande video met drs. Cijs van Polikliniek De Blaak.

Tip 1: elke dag bewegen

Niet alleen voor je gezondheid is het belangrijk om elke dag te bewegen, maar ook voor je stofwisseling en stoelgang. Beweeg voldoende om obstipatie te voorkomen.

Tip 2: wissel staan en zitten af bij een zittend beroep

Bij een kantoorbaan of een ander zittend beroep ontstaat er meer druk op de aderen rondom de anus. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan en daarom is het raadzaam om staan en zitten af te wisselen.

Tip 3: vezels en water

Water verzacht de ontlasting, daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken. Minimaal twee liter is hierbij het advies. Met zachte ontlasting hoef je minder hard te persen, waardoor de kans op aambeien geminimaliseerd wordt. Voldoende vezels zorgen daarnaast voor een goede en gezonde darmfunctie. Eet daarom voldoende vezelrijke producten, zoals groenten en fruit.

Tip 4: houd ontlasting niet in en forceer niet

Het inhouden van ontlasting kan ervoor zorgen dat de ontlasting dikker wordt, waarna harder persen vereist is als je de weer naar het toilet gaat. Daarnaast moet je de stoelgang niet gaan forceren door te hard te gaan persen. Beide vergroten de kans op aambeien.

Meer informatie over aambeien

Wil je graag meer informatie of heb je vragen? Raadpleeg dan je huisarts of bel een proctoloog in de buurt. Als de diagnose aambeien wordt gesteld, dan wordt een behandeling vergoed mits je een verwijskaart van je huisarts hebt.

Gerelateerde berichten

Rugpijn verlichten met houding correctoren

Heb je last van chronische rugpijn? Zo ja, dan ben je niet de enige. Naar schatting 80% van de volwassenen krijgt in zijn leven te maken met een of...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden