Zorg compas

Een mondkapje bestellen, of maak je hem zelf?

Een mondkapje bestellen, of maak je hem zelf?

Geplaatst op

Wil je in Nederland met het openbaar vervoer reizen, dan moet je een mondkapje bestellen. Want sinds juni zijn deze in het openbaar vervoer verplicht. De niet medische mondkapjes die je dan gebruikt zijn bedoeld om het overdragen van Covid-19 tegen te gaan. Met een mondkapje kun jij het niet aan iemand anders geven en als iedereen dat doet, ben je dus allemaal veilig. Je kunt een mondkapje bestellen, maar je kunt deze ook zelf maken. Hier lees je over de regels over mondkapjes die je dan tegenkomt.

Eén mondkapje bestellen is niet genoeg

Je kunt wegwerp- en stoffen mondkapjes kopen. De wegwerp mondkapjes kun je maar één keer gebruiken en daarna gaan ze bij het restafval. Besluit je een stoffen mondkapje te bestellen, dan kun je deze na één keer gebruiken wassen en opnieuw gebruiken. In beide gevallen kun je ze maar één keer gebruiken en als je maar één mondkapje bestelt, dan betekent dat dus één reisje in het openbaar vervoer. Ga je ’s ochtends met de bus naar je werk, dan kun je ’s middags met hetzelfde mondkapje niet meer terug.

 

Volg de instructies nauwkeurig

Besluit je en mondkapje te bestellen, dan krijg je duidelijke instructies over hoe je deze moet gebruiken. Raak de stof nooit aan, maar pak het mondkapje altijd vast bij de elastiekjes of de touwtjes. Zorg ervoor dat hij comfortabel zit en je neus, mond en kin volledig bedekt. Het mondkapje moet goed aansluiten. Was en desinfecteer altijd je handen voordat je het mondkapje opzet en nadat je hem hebt afgedaan. De maximale draagtijd per mondkapje is verschillend, maar zorg ervoor dat je nooit de tijd in de instructies overschrijdt. Is je mondkapje nat geworden, dan vervang je hem ook.

Mondkapje bestellen of zelf maken?

Je kunt je mondkapje online bestellen, maar je mag ook het openbaar vervoer in met een zelfgemaakt mondkapje. Een sjaal of een zakdoek rondom je mond knopen is niet genoeg. De Rijksoverheid heeft duidelijke instructies gestuurd over hoe je dat het beste doet. Ben je handig met naald en draad of de naaimachine, dan is dit helemaal niet lastig. Maak er een aantal en was ze op 60 graden, dan heb je altijd een paar mondkapjes bij de hand.

Let op kwaliteit

Besluit je een mondkapje te bestellen, let dan goed op de kwaliteit. Er zijn momenteel veel verkopers die mondkapjes aanbieden die ze ook zelf maken. Wil je zo’n mondkapje bestellen, lees dan de productomschrijving goed door. Ga op zoek naar bewijs van kwaliteit, bekijk de afmetingen en de materialen die gebruikt zijn en ga op zoek naar informatie waarin staat of de mondkapjes getest zijn. Zie je een aanbieding die eigenlijk te mooi is om waar te zijn, ga hier dan niet op in. Ook als je twijfelt is het beter om je buikgevoel te volgen. Je kunt een schitterend mondkapje bestellen met een print, het logo van je favoriete band of een grappige afbeelding, maar veiligheid staat nog steeds voorop.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden